๐Ÿ“ง Contact me at dumitru9catalina@yahoo.com

19 March 2013

Barcelona - iubire si istorie

Traficul era infernal in acea perioada a zilei.
Practic, inaintase doar zece metrii in ultima jumatate de ora. Deschise radioul si incepu sa caute plictisita printre canale.
Deodata se opri si asculta ganditoare.
Reclama Paralela 45 la 20 de ani


Trecuse ceva timp de la ultima excursie. Gasise atunci un pliant de la  Agentia de turism Paralela 45 in care anuntau vacante fabuloase in locatii exotice. Ii cazuse privirea pe poza  unui castel medieval ridicat la malul marii.
 Costa Brava, Barcelona. Citi in continuare: "Charter Costa Brava din Cluj"si "Charter Costa Brava Bucuresti".

Verifica orarul de zbor: 
  • OTOPENI 09:10 – BARCELONA 11:30 
  • BARCELONA 12:20 - OTOPENI 16:30
Doar in cateva ore, ar fi putut sa simta nisipul fierbinte si vantul cald jucandu-i-se prin par. Se decisese brusc: formase numarul de contact si dimineata urmatoare era deja in Barcelona.
In prima zi luase la pas intregul Les Rambles, o serie de bulevarde ce pleaca din centrul orasului spre fortul de apa. La fiecare pas cate ceva ii atragea privirea: cafenelele galagioase, florile luxuriant revarsate pe cladirile din jur, Gran Teatre Del Liceu, piata  La Boqueria cu palmierii si arcurile parca nesfarsite, portul vechi si statuia lui Columb, ca un paznic al marii.
A doua zi se decisese sa o dedice lui Gaudi: muzeul Joan Mirรณ, Casa Milร  (La Pedrera), Casa Batllรณ.  Palatul Gรผell, Parcul Gรผell si desigur, controversata biserica Sagrada Familia.
Se spune despre Gaudi ca, desi e catalogat ca si artist Art Nouveau, el a creat un intreg stil original; dar originalitatea proiectelor sale nu erau vazute cu ochi buni de multi dintre criticii contemporani. Tocmai acest aspect o atragea cel mai mult la acest artist si la acest oras, cu totul si cu totul diferit, plin de viata, istorie si arta.
Ridicandu-se maret ca un castel in noapte, Sagrada Familia, o cladire dintr-o alta lume, nascuta dintr-un vis fabulos al artistului, o lasase fara suflu.
Nu existau cuvinte care sa poata descrie, nici fotografii care sa poata surprinde farmecul acelei biserici fantastice, ramasa neterminata de peste o suta de ani si totusi perfecta .
Din spatele ei se auzi vocea lui: "E fara seaman in lume, nu-i asa?"
...


Urmatoarele zile le petrecusera impreuna. Plajele din Costa Brava, soarele, nisipul perfect, valurile verzi ale Mediteranei, florile si palmierii... se simteau ca primii oameni in Paradis.   
Langa port, pe dealul Montjuรฏc privind departarea, incepu sa se gandeasca daca e posibil ca intr-o alta viata sa fi trait aici. In partea dreapta vedea intreg orasul, cu luminile galbui, care se aprindeau treptat odata cu lasarea intunericului. Cum era posibil ca sa se simta acasa aici, in Barcelona, la marginea portului, in bratele lui, decat se simtea in propria casa?
Fortificatia (Castell de Montjuรฏc)
din varful dealului parea o viziune din trecut. Construit in 1640, in timpul regelui Felipe al IV lea, castelul oferea un peisaj de neuitat.


In ultima zi s-au intors impreuna la Sagrada Familia, locul unde cu doar cateva zile in urma se cunoscusera.
Privind detaliile sculpturilor, el incepu sa-i povesteasca despre acest vis neterminat al lui Gaudi:
"Biserica are 12 turnuri care ii reprezinta pe cei 12 apostoli, 4 turnuri mai inalte care ii reprezinta pe cei 4 evanghelisti si inca doua turnuri reprezentandu-i pe Iisus si Sfanta Fecioara. Cel mai inalt dintre toate, il reprezinta pe Mantuitor. Inaltimea totala este de 170 de metri, cu un metru mai mica decat cea a unui munte apropiat. Pentru ca Gaudi nu considera cฤƒ lucrarea sa ar trebui sฤƒ fie mai mare decรขt cea a lui Dumnezeu."
 ...
Un claxon prelung o facu sa se trezeasca din reverie. Masinile incepura sa se miste. Inchise radioul si se mai gandi pret de o secunda la Biserica Sagrada Familia, o poveste inca neterminata, la fel ca si povestea ei de iubire. Pentru ea, Barcelona era orasul iubirii, unde trecutul si prezentul se impleteau pe Coasta Brava, un acasa al sufletului.
I se  facuse atat de dor de strazile din Barcelona, de plajele de azur, de soarele generos... si de el. Fara sa ezite prea mult, forma numarul de telefon al agentiei.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2013

No comments:

Post a Comment

Leave a comment with your opinion or just copy and paste one of these hearts ♡ ๐Ÿ’— ๐Ÿ’™ ๐Ÿ’Ÿ ๐Ÿ’› ❤