📧 Contact me at dumitru9catalina@yahoo.com

18 February 2016

Care-i faza cu Orange Smartphone Tester?



Toata lumea iubeste campaniile de testare. Daca te uiti pe facebook cand e o campanie BuzzStore, e imposibil sa vezi altceva decat poze, pareri si impresii despre X produs.
Trebuie sa recunoastem ca o campanie de testare este, de obicei, o poveste cu happy-end pentru toata lumea. Firma X isi face publicitate si o imagine buna, venind mai aproape de client, astfel incat- oricine va spune ca, daca 100 de oameni aleatoriu alesi vor spune ca produsul x e bun, atunci cu siguranta acesta merita increderea si banii tai.
Cei care testeaza, la randul lor sunt multumiti, pentru ca:


  1. Pastrezi produsul X absolut gratuit;
  2. Te flateaza sa afli ca parerea ta, ca si client, conteaza.
Deci lumea e multumita, nu?
Sigur, ca sa testezi un anume produs, ai de indeplinit anumite conditii. In primul rand trebuie brusc sa devi hiper-activ si sa iti spam-ezi toata lista de facebook cu poze si pareri despre produsul X. BuzzStore cere si ceva reactii. Adica, la fiecare poza cu produsul X e musai ca prietenii tai sa sara cu reactii pline de entuziasm si uimire. Bine, exagerez de dragul povestirii, sunt o persoana dramatica, trebuie sa recunosc. Dar, ramane adevarat, faptul ca, desi esti obligat sa iti spamezi prietenii cu informatii despre produsul X, acestia cumva vor ramane entuziasmati sa afle mai multe si mai multe. 


Dar per total, toata lumea e fericita. Posibil sa ramai cu 50% mai putini prieteni dupa fiecare campanie, dar asta e.

Si pentru ca o campanie de testare s-a dovedit mereu o idee buna, iata ca vedem din ce in ce mai multe astfel de initiative.

Astazi aflu si eu (desi povestea e veche) ca si Orange s-a aliniat oarecum miscarii "Campaniilor de Testare", printr-un concurs, in care testezi si posibil si castigi.
Bine, multi dintre voi o sa spuneti ca vai, Orange e asa si pe dincolo. Eu personal nu am avut probleme cu Orange, desi abonamentele lor sunt probabil cele mai scumpe de pe piata, compenseaza prin alte avantaje. 

Dar sa revenim la concursul-campanie de testare. 
Pe langa faptul ca multa lume nu a citit conditiile, motiv pentru care multi participanti au dedus ca vor primi gratuit (si definitiv) un telefon nou, eu, citind conditiile, am ramas usor nelamurita.


Iata care sunt cerintele de baza:
  1. Te inscri intr-un formular unde vei fi obligat sa dai share si sa mentionezi de ce vrei sa testezi noul Samsung Galaxy.  Aici ar fi o mica paranteza: "La concurs poate participa orice utilizator activ al retelei mobile nationale a Organizatorului, persoana fizica titulara a unui abonament de voce si date Orange sau desemnata drept utilizator in cadrul contractului de abonament de voce al unei persoane fizice sau juridice, cu varsta de peste 18 ani si care are capacitate deplina de exercitiu (...)"
  2. Sunt alesi aleatoriu cei 30 de Testeri care vor indeplini anumite task-uri- mai exact sa posteze cate un review pentru fiecare tema care va fi propusa, apoi returnezi telefonul.
  3. Se face o noua extragere random din cei 30, prin care 5 vor castiga un telefon.


Ce nelamuriri am eu?


1. De ce ai alege sa testezi pentru 2 saptamani un telefon pe care il poti testa oricum in orice magazin din lume, doar cateva saptamani mai tarziu (cand il vei si putea cumpara de altfel), fara sa trebuiasca sa fii ales in primii 30, fara sa fi obligat sa scrii nu stiu ce review-uri etc. Desigur, nu poti testa intr-un magazin cat dureaza bateria, sau alte mici detalii care te pot interesa si desigur, altfel testezi in confortul propriei locuinte, dar totusi... se merita efortul? Adica una e sa testezi un produs despre care nu te poti lamuri in 10 minute. Dar un telefon? Nu e de ajuns sa citesti specificatiile ca sa te decizi?

Singurul motiv pentru care ai considera asta un avantaj este doar daca chiar intentionezi sa il cumperi, insa iti e frica sa nu faca poc dupa ce il cumperi si stiti voi cum e, garantia sa nu acopere treaba asta, pentru ca de obicei e fix vina ta ca a facut poc. Sau tii neaparat sa fii primul (printre primii), pentru ca...stiti voi, te poti lauda ca ai fost primul. 
Deci sa zicem.

2. Daca nu esti titularul unui abonament, poti oricum sa testezi noul Samsung, daca cineva te desemneaza sa testezi in locul sau. Deci... Cum anume se verifica asta? Oare exista cumva posibilitatea ca un cetatean X, sa il roage pe prietenul sau Y cu abonament Orange sa il desemneze, iar apoi cetateanul Y sa aleaga sa nu returneze telefonul si cumva, cetateanul X va fi bun de tras la raspundere si desigur, bun de plata?

3. Ce se intampla daca un cetatean devenit Tester nu returneaza telefonul testat? Regulamentul nu mentioneaza si brusc a devenit o curiozitate personala.

4. Care este procedura efectiva? Sa zicem ca esti unul din cei 30 norocosi. Vei primi prin curier telefonul? Il vei returna tot prin curier? Este aceasta campanie de testare gratuita sau esti bun de plata pe ici pe colo? Regulamentul nu mentioneaza. 
Sau te vor trimite la cea mai apropiata reprezentanta sa-l ridici? Si daca locuiesti la Cuca Macaii? Faci 100 km ca sa ridici telefonul? 

5. Ce se intampla daca in timp ce testezi telefonul, se intampla un mic accident? De genul il scapi, il zgari etc. Adica, lucrurile astea se intampla, nu? Regulamentul, din nou, nu spune nimic.

6. Este al 8-lea astfel de concurs, insa nu am gasit cine stie ce informatii despre concursurile trecute, cu exceptia a doua articole pe niste bloguri, a cateva comentarii la niste produse si lista castigatorilor. Deci inca nu sunt lamurita de procedura efectiva.

7. Din comentariile celor participanti de pana acum, am observat doua lucuri: 
  • sunt cei care participa pentru ca intentioneaza sa cumpere telefonul respectiv si vor sa fie siguri (ceea ce e  ok), sunt cei (in general bloggeri) care se ocupa cu testarea telefoanelor si sa fim seriosi, vei prefera sa il primesti 2 saptamani pentru testare, decat sa-l cumperi, cu scopul de a face acelasi lucru; sunt si cei care, asa cum am spus (desi nu inteleg exact de ce) chiar isi doresc sa testeze primii. 
  • apoi sunt cei care efectiv nu au inteles ca dupa doua saptamani vor returna telefonul. 
Din punctul meu de vedere, treaba sta cam asa: ai oportunitatea de a testa la tine acasa X telefon. In principiu, fara alte obligatii, decat de a scrie anumite pareri pe perioada testarii. Pe de alta parte, te poti trezi bun de plata daca: il zgari sau deteriorezi in orice fel (lucru normal, desigur, dar accidente se intampla), sau daca fiul tau/fiica ta (care are totusi 18 ani, sa zicem) s-a auto-desemnat ca utilizator al abonamentului tau- fara stirea ta. Si apoi s-a mai si intamplat ceva: l-a deteriorat sau pur si simplu a uitat sa-l returneze.
Pe langa parerile pe care Trebuie sa le exprimi cand iti vor fi cerute, ar mai fi si frecusul cu ia telefonul, da telefonul, eventual deplaseaza-te pana la reprezentanta etc etc.
Cu ce te alegi daca esti printre cei 30, defapt printre cei 25 care nu vor castiga telefonul la final? 
Cu faptul ca iti va placea atat de mult noul smartphone incat il vei cumpara imediat (ce se lanseaza). Cu faptul ca vei prefera sa il pastrezi si sa-l platesti pe loc, in loc sa il returnezi, daca exista aceasta posibilitate. Sau nu exista. Nu am gasit astfel de detalii.
Daca nu te convinge, ramai cu experienta.

Dar, hei, asa e la concursuri: mai castigi, mai pierzi!
Total de acord, insa in acest caz, "Concursul Orange Smarphone Tester" este mai mult un simplu "Concurs Orange", in care, ca si conditie de participare e sa si testezi si sa revi cu feedback.

Ceea ce ar fi ok in principiu. Insa Orange vrea sa impace capra, varza si lupul, incercand sa stoarca cam multe din acest concurs. Adica, daca chiar vrei sa faci campanie de testare, fa campanie de testare. Vei obtine feedback si desigur si publicitate. Daca vrei sa faci concurs- fa concurs, nu vei obtine feedback insa vei obtine oricum publicitate. 
In plus, cat de mult te ajuta parerea a doar 30 de oameni? Chiar va avea un impact?

8. "Vreau sa fiu printre primii care testeaza". Nu e o dilema legata de regulament, insa e o dilema personala. De fiecare data cand se lanseaza un produs (legat de IT si mai ales daca se intampla sa fie produs Apple) lumea se calca in picioare ca sa cumpere primii. Adica serios, se pun la cozi cu ore inainte, se lupta cu ceilalti, se imbrancesc si se lovesc, doar ca sa fie primii.
Dar ce naiba se intampla daca vei cumpara acelasi produs o luna mai tarziu, de exemplu, cand posibil va fi si ceva mai ieftin?
Evident trebuie sa existe un fel de schepsis psihologic, evident- extem de bine exploatat si in acest concurs Orange. Bravo lor, ce sa zic?!


Deci sa facem un rezumat:

  1. Esti ales random in primii 30. 
  2. Esti ales random in cei 5 norocosi care primesc premiul.
  3. Nu conteaza ce argumente ai ca sa testezi telefonul. Nu conteaza nici daca ca si feedback spui doar "e un telefon naspa/misto/obisnuit" sau te vei stradui sa faci o analiza de 5 mii de pagini. Nope: castigatorii sunt alesi random. 
Deci te poate atrage formula concursului? Parca e un concurs de Miss in care semifinalistele raman cu zambetul inghetat pe fata, cand observa ca nu sunt printre finaliste.

Ce castigi tu ca si client si respectiv tester:

- In primul rand il testezi inaintea tuturor, cu vreo cateva saptamani. Deci presupun ca nu ai deloc rabdare sa il testezi cu toata lumea.
- Daca chiar iti doresti telefonul si vrei sa fii sigur ca e o alegere buna sau daca esti blogger si te ocupi cu testarea telefoanelor, atunci da, chiar e un avantaj si o oportunitate, chiar daca nu te numeri printre castigatori. Avand in vedere ca, cei 30 sunt alesi aleatoriu, sper ca toti vor fi fix din aceasta categorie, altfel vor rezulta multe nemultumiri si nemultumiti.

! Daca pur si simplu iti doresti un telefon gratis, probabil ca alt gen de concursuri ar fi mai bun pentru tine si ar fi ideal daca ai citi conditiile si ai realiza ca Tester pus in titlul concursului nu inseamna ca vei si primi produsul gratis.

Nu vreau sa devina o polemica de genul "concursomani" versus cei care au ceva de impartit cu cei care participa la concursuri, dar hai sa recunoastem ca acest hibrid de concurs-campanie de testare e cel putin ciudat si confuz. Deci sa nu sarim in capul celor care "s-au obisnuit sa primeasca gratis lucruri fara sa faca nimic". In cazul de fata, eu zic ca vor face destul efort, cu posibilitatea de a se alege cu nimic. 

! Insa, cat de multumit poti fi de faptul ca esti "pus la treaba", insa nu te alegi cu nimic, daca esti unul din cei 25 care nu vor castiga nimic? Nu ar fi mai corect, totusi, pentru efort, sa fie rasplatiti, cu un oarecare premiu de consolare?

Nu mi se pare deloc cea mai buna ideea din lume

  1. Daca esti Orange, adica acelasi Orange care ofera de multe ori gratuit smartphonuri la abonamente, eu ma asteptam sa vad un concurs care ar fi fost generos, daca s-ar fi oferit 5 telefoane, singura conditie fiind ca dupa ce le primesc, castigatorii sa revina cu pareri;
  2. Daca esti Orange si vrei sa te aliniezi la miscarea campaniilor de testare, eu ma asteptam sa poti oferi mai mult de 30 de telefoane pentru testare (chiar si cu conditia problematica a returnarii). Sau mai simplu, poti organiza un eveniment clasic de testare in offline, fara restul complicatiilor. 
  3. Daca esti Orange, regulamentul ar trebui sa lamureasca participantul legat de procedura de primire si respectiv de retur a telefonului. Il poti returna zgariat? Da? Nu? Si toate celelalte aspecte pe care le-am mentionat si care nu se regasesc deloc in regulament. 
Si partea mea preferata.....

"Organizatorul nu isi asuma responsabilitatea in cazul niciunei situatii create in urma participarii la Concurs. De asemenea, organizatorul nu isi asuma responsabilitatea pentru nicio situatie ce poate determina imposibilitatea participarii clientilor Orange la concurs sau a bunei desfasurari a activitatilor descrise in prezentul Regulament, ca urmare a unor restrictii de natura tehnica sau a politicii financiare Orange. Validarea participarii la Concurs si desemnarea testerilor va fi realizata exclusiv de catre Organizator si consultantii sai, nefiind admise alte variante in acest sens."

Ma repet: "Organizatorul nu isi asuma responsabilitatea in cazul niciunei situatii create in urma participarii la Concurs." Oare la ce fel de situatii se refera?

Deci care-i faza cu Orange Smartphone Tester?
E ceva care v-ar tenta?
Pentru ca deja exista cateva sute de inscrieri. Deci, in ciuda tuturor dilemelor mele, oamenii sunt la modul general entuziasmati de oportunitate. Voi ati fi?

Daca ati participat pana acum la editiile trecute, eu va invit sa lasati un comentariu prin care sa ne lamuriti cum a functionat efectiv si daca ati fost multumiti de idee.






Please follow me :



Vote my Looks:
Lookbook    Cichisimo     Chictopia     What I Wear

Sursa foto Orange

No comments:

Post a Comment

Leave a comment with your opinion or just copy and paste one of these hearts ♡ 💗 💙 💟 💛 ❤