📧 Contact me at dumitru9catalina@yahoo.com

23 March 2015

Cum iti dai seama daca e argint, placat cu argint sau tinichea? (Partea 2)

 Ro Only

In primul articol v-am prezentat cateva semne mai putin stiute despre marcajul bijuteriilor de argint.
Haideti sa vedem care e treaba cu bijuteriile placate cu argint, cum le recunoastem si cat valoreaza mai exact.

La sfarsitul articolului trecut va aratam un inel Swarovsky despre care va spuneam ca e placat cu argint si costa 60 euro. V-am intrebat atunci daca vi se pare mult sau putin.

Haideti sa vorbim deci si despre valoarea bijuteriilor placate cu argint!


Cat valoreaza obiectele placate cu argint

  • Daca vorbim de antichitati, atunci ele pot valora mult- foarte mult. 
  • E o metoda relativ recenta, datand de la inceputul secolului 18, atfel ca, tineti cont de acest aspect, daca cineva incearca sa va vanda de exemplu un set de tavi placate datand de la 1500 e.n. 
  • De multe ori, obiectului placat nu i se calculeaza valoarea per argint, ci datorita pietrelor pretioase si semipretioase (cum este cazul inelului de care vorbeam mai sus).  Iar despre pietrele pretioase si semipretioase vom vorbim la sfarsitul acestui articol.
  • Valoarea bijuteriilor placate cu argint, vine si din grosimea stratului de argint. 

Ce inseamna placat cu argint?

Procesul de placare, care se practica in prezent, este defapt o electro-placare, care implica faptul ca obiectul (de obicei din cupru sau nichel) se scufunda intr-o baie de argint pur folosindu-se curentul electric. Cantitatea de argint care va fi alipita obiectului initial este direct proportionala cu intensitatea curentului aplicat cat si cu durata de  expunere. In general, obiectele obtinute prin electroplacare nu vor contine decat un strat subtire de argint pur.
Un alt proces de placare este cunoscut sub denumirea englezeasca de Filling. Acest proces e diferit de cel descris mai sus, pentru ca se obinte prin incalzirea argintului si aplicarea lui pe un alt metal, rezultatul fiind insa unul mai bun, pentru ca va contine mai mult argint.

Initial, placarea cu argint se folosea mai mult in hoteluri pentru vesela din restaurante si obiectele de decor. Astfel, multe obiecte placate cu argint vor contine numele hotelului pe marca.


Cum recunoastem bijuteriile placate?

Desigur, cea mai importanta intrebare si desigur,  vreti sa stiti daca exista si destule semne dupa care putem sa diferentiem argintul (925), de obiectele placate cu argint si de cele care sunt de alt tip de metal, singuri, fara o vizita la bijutier.

1. Iata primele semne:
  • Argintul placat va fi mult mai deschis la culoare decat argintul (925), pentru ca argintul placat va contine aluminiu si nichel, care inevitabil vor deschide culoarea finala, in plus va fi si mult mai lucios decat argintul.
O mica paranteza: argintul placat cu rodiu va arata exact ca aurul, doar ca la la fel, va fi mult mai lucios decat aurul. Atentie, daca e ieftin, cel mai probabil nici nu e argint, nici placat cu rodiu, pentru ca si rodiul este destul de scump.

  • Stim deja ca argintul se innegreste. Insa acesta nu e un test viabil, nici pentru bijuteriile de argint, nici pentru cele placate. Argintul se innegreste in contact cu pielea care are un ph ridicat. Este valabil in cazul unor anumite persoane, dar evident, acest lucru nu se intampla tuturor. Regula spune ca negreala respectiva se curata usor, frecand cu un material curat si moale. Daca insa argintul nu s-a innegrit, desi il purtati de ceva vreme, nu e cazul sa intrati la banuieli!

2. Bineinteles, cel mai evident semn ca un obiect este placat cu argint, e marca sa. Haideti sa identificam cele mai frecvente marci ale argintului placat:

EP, EPNS, Silver on Copper- sunt marci ale arginului placat prin electroplacare. Atentie! Este interzisa folosirea cuvantului Sterling, sau a marcii 925 pe argintul placat. 

- Piesele vechi placate cu argint, vor avea marci speciale, in functie de tara de origine. Ca un exemplu, Germania avea ca marca cifra 90, care insemna cate grame de argint s-au folosit pentru placare, iar Franta, 84.



- Obiectele mai noi, placate cu argint insa vor avea marci precum EP, EPNS, A1, AA, sterling inlaid, silver soldered.  Insa foarte rar veti gasi pe bijuteriile noi cuvantul Sterling, pentru ca, asa cum va spuneam, in prezent este interzis sa fie scris pe bijuteriile placate cuvantul "sterling". Insa acest lucru aparea scris intr-o anume perioada pe anumite obiecte placate cu argint, pentru a face cumparatorul sa priveasca altfel bijueriile placate. 

Pentru ca am o multime de obiecte decorative placate cu argint, va pot confirma ca majoritatea sunt marcate cu A1 si AA (majoritatea sunt italienesti).

- Pe langa una din aceste marcaje care reprezinta o certificare a argintului placat, obligatoriu vor mai fi cateva marci. Ele pot fi initialele magazinului/ producatorului, intialele unitatii de autentificare, procentul de argint cu care a fost placat, etc.
Deci: daca vorbim de obiecte mai vechi, placate cu argint, probabil vom aveam un numar mai mic de marcaje, insa datorita tehnologiei, acum se poate marca usor, oricat de mic, oricate marci, chiar si pe bijuterii mici. Tineti cont de acest aspect, cand va cumparati bijuterii placate cu argint. O marca simpla, poate fi semnul unui fals.
Iata cateva marci ale argintului placat:




3. Certificat de autenticitate si/sau garantie a magazinului

Nu doar bijuteriile de aur si argint vin cu certificate de garatie si eventual o carte a produsului. O bijuterie sau un magazin care se respecta, va oferi clientului certificatul de calitate si garantie a produsului cumparat, cu toate detaliile necesare.



Eu am ceasuri, rame foto, diverse obiecte decorative placate cu argint. Dar si cateva bijuterii. 
Iata insa de ce trebuie sa fim atenti cand vine vorba de bijuterii placate:

In ultima vreme, multe magazine asiatice vand produse marcate ca fiind de argint (in general doar acea marca 925, care stim deja din ultimul articol ca nu e suficienta pentru a garanta ca e argint), dar si bijuterii placate cu argint. 
Defapt de aici a si pornit ideea pentru acest articol.
Am cumparat de pe Aliexpress cateva bijuterii care trebuiau sa fie placate cu argint. Si sa aiba pietre pretioase. Inca de la inceput am observat in poze ca nu exista nici un fel de marcaj.
Insa aratau foarte bine, (nu stiam oricum cum trebuie sa fie marcat argintul placat- in cautarile google nu am reusit sa aflu nimic) si in plus am sperat ca pietrele sa fie veritabile.

Mai jos va arat pozele de prezentare a doua inele:
Ce e drept, din poze se poate observa ca metalul e foarte lucios (exact cum e si argintul placat), bine finisate, fara imperfectiunit.
Insa cand le-am primit, desi aratau exact ca in poze, dragute, fara imperfectiuni, am primit marimi mari, total diferite de ceea ce cerusem. Ambele sunt aceeasi marime, insa unul e mai mare decat altul. Defapt atat de mare- desi eu masurasem pentru degetul inelar, insa era prea mare si pentru degetul mare.  Atunci am inceput sa ma indoiesc de seriozitatea magazinului si am inceput sa caut semne dupa care recunosti argintul si argintul placat. Singurele informatii le-am gasit pe siteuri straine. Asa m-am decis sa scriu acest articol, pentru ca noi, romanii, doar ne intrebam, dar nimeni nu raspunde.

Iata ceva dileme rezolvate:


  • Poate fi argint sau argint placat, daca nu are nici un fel de marcaj sau un marcaj incomplet?
Raspunsul este cel mai probabil nu. Argintul a fost mereu considerat un metal pretios. Nici un producator, nu ar fi ratat ocazia de a-si marca munca corespunzator. Nici macar acum 200 de ani.

In ceea ce priveste argintul placat, da e posibil ca sa fie placat, fara sa aiba marcaj. Iata cum: procesul de placare este unul extrem de usor. Se poate face si acasa, daca ai cateva lucruri. Fie un kit pentru placare, fie una din miile de solutii "minune"- care initial au fost create pentru a reconditiona bijuteriile placate care s-au deteriorat. Un astfel de exemplu vedeti in acest video: https://www.youtube.com/watch?v=fojIS1KQjpk
Insa, rezultatul este un strat extrem de rarifiat de argint, care nu poate fi autentificat. Mai precis, daca placajul contine o cantitate infima de argint, e practic imposibil sa testezi acest aspect. Deci nu pot primi dreptul de a-si marca bijuteriile cu marcile corespunzatoare. 

Chiar si asa, nu exista nici o lege impotriva marcarii cu brandul producatorului. Asa cum hainele au pe eticheta firma, la fel, bijuteriile pot avea firma trecuta, fara marca argintului sau a argintului placat. Motivul pentru care un producator nu isi trece marca, trebuie sa fie unul dubios: ori sunt produse la negru, ori sunt atat de slabe calitativ incat firma nu vrea sa fie asociata cu produsul in sine.


  • Cum stii daca argintul placat e de calitate?

Desi o calitate mai mare o are argintul placat obtinut prin metoda de Filling, argintul placat prin metoda de electroplacare poate fi extrem de rezistent si durabil. Acest lucru se intampla datorita duritatii si rezistentei naturale a argintului. O tava placata cu argint, nu se va sparge, ciobi sau deteriora daca o scapati jos. Tocmai de aceea, obiectele de vesela placate cu argint sunt o excelenta recomandare. Si in diversele ramuri ale industriei se practica placarea cu argint, tocmai pentru a prelungi durata de viata si rezistenta anumitor obiecte.

Deci, da, argintul placat are calitatea de a fi rezistent, dincolo de aspectele estetice.


  • Cat rezista bijuteriile de argint?

Marea intrebare e cat de repede se curata argintul placat? Daca vorbim de obiecte de decor si vesela, atunci, ingrijite corespunzator, ele vor rezista mult timp, fara sa se curete.

Insa placajul cu argint, este foarte sensibil la umiditate. De aceea si spuneam ca obiectele de decor pot rezista mai bine, pentru ca sunt mai usor de ferit de umiditate.
Daca vorbim de bijuterii, evident nu le putem feri de cel mai simplu factor: transpiratia.

Cel mai important e sa verificati atunci cand achizitionati obiecte placate cu argint daca stratul este uniform. Orice mic defect, in urma caruia este expus metalul de dedesubt, poate rezulta o oxidare rapida.

Ce avatanje prezinta bijuteriile placate cu argint?


  • un prim avantaj ar trebui sa fie pretul. Cu toate acestea, asa cum va spuneam, unele bijuterii placate cu argint pot fi chiar foarte scumpe.
  • foarte rar se intampla sa prezinti reactii alergice la bijuteriile placate cu argint. Majoritatea oamenilor pot verifica autenticitatea unui metal, cu propria piele: stiti deja urmele verzi pe care le lasa bijuteriile false, pe piele, nu-i asa? Argintul placat nu va avea acest efect.
  • e un compromis rezonabil daca nu iti permiti bijuterii pretioase.
  • rezistenta- un lant placat cu argint va fi mult mai rezistent decat unul dintr-un metal oarecare.
  • aspectul stralucitor. Chiar si fata de argintul real, de puritate 925, bijuteriile placate sunt mult mai stralucitoare si deci, mai aspectoase.

Dezavataje



  • totusi diferenta dintre pretul argintului si pretul bijuteriilor placate nu e deloc atat de mare. Cum argintul 925 este totusi metal pretios, are mai mult sens sa investesti in bijuterii cu adevarat durabile.
  • argintul placat e si mult mai greu de identificat. Desi exista mii de bijuterii vandute ca argint placat (evident, fara sa fie), nu prea exista actiuni din partea autoritatilor impotriva producatorilor. Spre exemplu, intrati cum am facut si eu pe Aliexpress si dati o cautare dupa "silver plated"  ca sa vedeti cate magazine vand argint placat la sume incredibile, incepand de la cativa centi. Sa fi pacalit e mult mai usor. Si mult mai greu de demonstrat.
  • oricat de bine ai intretine bijuteriile placate cu argint, in cele din urma, vor oxida.


Concluzii finale despre argintul placat:

  • e foarte-foarte important, ca argintul placat, la fel ca si argintul, sa fie marcat corespunzator. Chiar daca nu costa prea mult, nu are rost sa te lasi pacalit si sa platesti, nici chiar cativa dolari pentru o tinichea. Bijuterii dragute din metale nepretioase gasesti chiar si pe site-uri cum e Aliexpress la cativa centi. 
  • evitati sa cumparati atat  argint cat si bijuterii placate cu argint de la vanzatori ambulanti, targuri etc. Falsificatorii nu se vor obosi sa marcheze cum ar trebui argintul sau obiectele placate cu argint pentru ca in general, vor doar sa pacaleasca pe cei naivi, care oricum nu cunosc aceste semne. 
  • evitati sa cumparati obiecte de argint nemarcate, chiar daca vi se spune ca sunt antichitati. Argintul a fost marcat dintotdeauna intr-un fel sau altul. 

Cum eu m-am lamurit ca bijuteriile cumparate nu sunt deloc placate cu argint, am ramas in schimb cu dilema daca pietrele sunt sau nu rubine si respectiv safire.

Daca in privinta safirului nu am gasit nici o metoda de a testa autenticitatea sa (mai ales ca pietrele care il compun sunt maricele), in ceea ce priveste rubinul, sunt cat de cat cunoscator.

Iata cateva semne prin care poti identifica un rubin adevarat:

  1. Nuanta nu este un factor decisiv: multi oameni nu stiu, insa rubinele au mai multe nuante, de la roz, rosu viu pana la rosu inchis. In plus, se spune ca rubinul isi schimba nuanta, in functie de starea de spirit a persoanei care il poarta; (rubinul cu o usoara nuanta de galben se numeste spinel, rubinul oriental este in fapt un safir rosu si bate usor spre violet, rubinul cu o culoare rosu stagnant, usor spre pal se numeste balais)
  2. In schimb claritatea este inconfundabila. Spre deosebire de alte pietre, rubinul nu este perfect transparent, ci doar semi-transparent. Daca ai mai vazut vreodata un rubin, stii la ce ma refer. 
  3. Daca privim un rubin cu atentie in lumina, ar trebui sa vedem niste stelute lumioase care se deplaseaza in functie de cum miscam rubinul. Acest aspect e dat de impuritatie metalice, pe care un rubin le contine in mod natural. 
  4. Rubinul are 9/10 pe scara duritatii. Daca il zgariem cu orice alta piatra, ar trebui sa nu pateasca nimic. Daca raman urme de zgarieturi, atunci e fals. Putem incerca sa testam un rubin fals cu un alt rubin. Sau sa incercam sa zgariem un geam. 
  5. Putem incerca sa frecam rubinul cu o carpa imbibata cu acetona, pentru ca multe rubine false sunt facute prin adaugarea de pigment in timpul procesului de fabricare. Acetona ar trebui sa dizolve acest pigment.
  6. Pretul e un indicator bun in general. Insa, rubinele extrem de mici, ca si diamantele extrem de mici, nu vor fi foarte scumpe. In general, pietrele foarte mici sunt facute din resturi care raman din taierea pietrelor mari. Astfel ca, ele nu vor fi nici foarte valoroase, nici foarte scumpe. Daca totusi gasiti un rubin maricel la un pret foarte mic, atunci slabe sanse sa fie si veritabil.
Stiind toate aceste informatii, nu am putut pana la urma sa ma decid daca rubinele inelului pe care vi le-am arat sunt reale sau nu, pentru ca sunt foarte mici, mult prea mici pentru a ajunge la o concluzie. Totusi, am incercat sa le zgari cu un rubin adevarat si parca nu am vazut nici o urma de zgarietura. Si culoarea si claritatea par cele normale.
Din pacate, nu pot fi sigura, asa ca in cazul lor, singura sansa e sa le duc la un bijutier. 
Inelele au costat 5 si respectiv 6 dolari. Voi ce parere aveti? Vreo sansa ca pietrele sa fie veritabile?

Chiar ma gandeam ca ar fi ce mai tare inventie din lume o aplicatie care iti poate autentifica pietrele pretioase si semipretioase. Da, chiar si cele semipretioase. Eu inca imi amintesc cand erau la moda pietrele semipretioase, ca se vindeau ametiste..din plastic.
Am citit ca cei de la UTOK au pornit în cautarea unui geniu al aplicatiilor mobile si ofera un premiu de 2000 euro celei mai interesante aplicatii. Ei bine, eu am venit cu ideea asta, ramane de vazut daca exista si cineva care o poate face :)

In general, chiar si pietrele semipretioase sunt destul de scumpe. Si frumoase. Si nu se poate sa nu te atraga. Si in general nu vin cu nici un certificat de garantie. 

Deci cea mai tare inventie ar fi o aplicatie care iti poate spune cu ce fel de piatra pretioasa sau semipretioasa ai de-a face. Ar fi absolut perfect daca ar putea sa faca asta dupa o simpla poza. O astfel de aplicatie mai mult ca sigur ar da de furca tuturor falsificatorilor. 
Ce parere aveti? V-ar placea o astfel de aplicatie?

P.s. Diamantele sunt cu totul alta poveste si ca idee, diamantele chiar ar putea fi indentificate de o astfel de aplicatie, pur si simplu scanandu-le codul. Majoritatea diamantelor, in special cele noi, au un cod pentru a putea fi urmarite pe piata. 


Daca aveti sugestii si alte sfaturi legate de identificarea argintului, argintului placat sau a pietrelor pretioase si sempretioase, va invit sa le scrieti intr-un comentariu si pe cele mai bune le voi include in articol printr-un Update!

Citeste si partea întai in care vorbim despre cum recunoși bijuteriile de argint !



Știi diferența dintre aurul de 14 karate si cel de 18? Poți recunoaște aurul sau te lași păcalit de imitații? Citește aici Cum îți dai seama daca e aur sau nu? Patru metode bune și trei metode ciudate



Please follow me :



Vote my Looks:

18 comments:

  1. Informatii bine venite care ne vor ajuta pe viitor , multumim Catalina

    ReplyDelete
  2. Multumesc pentru articol. Foarte interesant. As vrea sa-mi spuneti, daca este posibil, pentru metoda de verificare cu bicarbonat de sodiu, ce cantitate de bicarbonat la ce cantitate de apa ar trebui folosit. Multumesc inca o data, Mihaela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, nu e o reteta exacta, dar cam 1/3 bicarbonat si 2/3 apa, iar in total, trebuie sa fie suficient incat sa acopere in intregime obiectul pe care il vei lasa minim 3-6 ore, sau peste noapte. Apoi scoti bijuteriile si le freci din nou cu o periuta pe care o umezesti in amestec.
      Insa ATENTIE- aceasta metoda e perfecta pentru a curata argintul. Daca obiectul nu e de argint, atunci va oxida foarte urat.
      Pentru un test decisiv, lasa-l peste noapte in apa cu bicarbonat.

      Delete
  3. Mersi subt niste sfaturi tare benefice

    ReplyDelete
  4. Am un inel stantat cu 925 si deasuprea are un dreptunghi in care scrie IS 15. Sa fie din argint, placat sau fals? Am pus si o poza https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b9/d3/a7/b9d3a7feec49b8bc17e94be73f7cefc2.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dupa forma stantei, cel mai probabil e placat cu argint. Exceptia poate fi in cazul in care e un inel foarte vechi, pentru ca, asa cum spuneam in aceste 2 articole, stantele pentru argint, obisnuiau sa fie diferite de la tara la tara, de la secol la secol. Insa, daca l-ai cumparat in ultmii 20 de ani, e placat, daca e mostenit de la cineva, e posibil sa fie totusi argint. In orice caz, carca IS15 pare sa fie marca de provenienta, asa ca ma indoiesc ca e posibil sa fie tinichea simpla

      Delete
  5. Am o bratara din argint rodiat model barbatesc luata din mall , stantata 925 (in vreo 3 4 parti inclusiv incuietoarea) , si mai am pe o parte ceva pe care scrie

    PH04 si in alta parte ☆1799 AR

    ce inseamna ?
    este argint rodiat sigur?

    ReplyDelete
  6. Am o bratara din argint rodiat barbateasca stantata in vreo 3 4 parti 925 (inclusiv incuietoarea) dar pe alte parti mai are si alte stante precum

    PH04 si ☆1799 AR , exact cum le.am scris

    Am luat bratara din mall , sa fie argint rodiat ? chiar si cu toate stantele acelea ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. E argint 925, restul marcilor reprezentand probabil firma producatoare si unitatea de validare

      Delete
  7. http://img08.olx.ro/images_mercadorro/78482036_3_1000x700_lant-de-argint-barbatesc-coliere-pandantive.jpg ma poti ajuta te rog?Este argint veritabil sau doar placat?

    http://img08.olx.ro/images_mercadorro/78482036_1_1000x700_lant-de-argint-barbatesc-sibiu.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi pare rău, dar nu se deschid link-urile pe care le-ai lasat. Lasă link-ul direct al produsului/ anunțului.

      Delete
  8. Exista pe piata niste aparate micute, testere de verificare pentru diamante si pietre pretioase.

    ReplyDelete
  9. Daca prin unele parti bijuteria capata tenta rosiatica inseamna ca nu este argint?

    ReplyDelete
  10. daca bijuteria de argint (asa mi s-a spus de la magazin) devine in timp de cateva luni cu o tenta aurie este posibil sa fie argint si aur? nu vad bine marcajul , prima cifra din trei pare sa fie 9 . exista marcaj M?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijuteriile placate cu argint , uneori, devin ușor gălbui, dar se poate întâmpla și cu argintul. Curata bijuterie cu pasta de dinți și ar trebui sa redevina ca la început. Dacă ar fi avut aur, ti-ar fi spus asta când ai cumparat-o și prețul ar fi fost în funcție de gramaj

      Delete
  11. Buna ziua am un set de tacamuri nu stiu daca sunt din argint sau placate au stanta MFN 90 . IMI PUTETI SPUNE CE SI CUM VA ROG?

    ReplyDelete
  12. Am o lingurita veche origine Elvetia, marcata Peka 90/18...este din argint sau doar placata cu argint?
    Am tot cautat pe net, dar nu m-am lamurit

    ReplyDelete

Leave a comment with your opinion or just copy and paste one of these hearts ♡ 💗 💙 💟 💛 ❤